Origenes: Homiliae

A kódex stílusában szorosan kapcsolódik a Beatrix-psalteriumhoz, amennyiben a miniátor ismét a ferrarai jellegű filigránt választotta bordűrkitöltésként, és hasonlít a címlap-iniciálék – szintén észak-itáliai jellegű – alapkaraktere is. A címlap figurális ábrázolásaihoz azonban a miniátor teljes egészében a Federico da Montefeltro urbinói herceg számára készített híres Biblia címlapját használta fel, amelynek kivitelezését mestere, Francesco di Antonio del Chierico irányította, és amelynek munkálataiban Francesco Rosselli maga is részt vett (BAV, Urb. Lat. 1‒2.). A medaillonokban a teremtés folyamatát, az első emberpárt, Káin és Ábel történetét látjuk.
Beatrix királyné címere arra utal, hogy a kódex a királyné számára készült. Az ezüstalapon vörös oroszlánt hordozó mező a kéziratot egy csoportba vonja Rosselli munkáival és a Mátyás-gradualéval. (Zsupán Edina)

Forrás: A Corvina könyvtár budai műhelye: [Országos Széchényi Könyvtár, 2018. november 6–2019. február 9.] Kiállítási kalauz, bevezető és összefoglaló táblák: Zsupán Edina; tárgyleírások: Zsupán Edina, Földesi Ferenc; ford. Latorre Ágnes, Budapest: OSZK, 2018, 42.

ADATLAP

Jelzet: Cod. Lat. 458 = α.M.1.4
Ország: Olaszország
Város: Modena
Őrzési hely: Biblioteca Estense
Digitalizált corvina: nincs elérhető digitalizált tartalom.
A cím magyarul: [Homíliák a Teremtés, a Kivonulás és a Leviták könyvéhez]
Írás helye: Buda
Írás időpontja: 1480 körül