Alberti, Leon Battista: De re aedificatoria

Leon Battista Alberti (1404‒1472) életpályája kivételesnek tekinthető a korszak alkotóművészei között, mert nem a kézművesség, hanem a humanista tudományosság felől jutott el a gyakorlati építészethez. Tematikailag szerteágazó, latin és vulgáris nyelvű irodalmi munkássága is rendkívül figyelemreméltó, de hírnevét leginkább építészetelméleti érdeklődésének köszönheti, aminek a kezdete a 30-as évek Rómájára datálható, amikor is felfedezi magának az antik Róma romjait, és készít egy rövid leírást róluk. Az építészetről írott munkája 1452-ben készült el, Averulino építészeti munkájával együtt a század legjelentősebb elméleti műve. Budán is nagy megbecsülésnek örvendett, egyenesen két példányban maradt fenn az udvarból.
A ma Modenában őrzött példány pompás címlapja a keretdíszben látható címerek felsorakoztatásával Mátyás politikai hatalmát reprezentálja életének utolsó éveiben. Az illumináció Budán készült, az „első címerfestő” munkája. (Földesi Ferenc)

Forrás: A Corvina könyvtár budai műhelye: [Országos Széchényi Könyvtár, 2018. november 6–2019. február 9.] Kiállítási kalauz, bevezető és összefoglaló táblák: Zsupán Edina; tárgyleírások: Zsupán Edina, Földesi Ferenc; ford. Latorre Ágnes, Budapest: OSZK, 2018, 214.

 

ADATLAP

Jelzet: Cod. Lat. 419 = α.O.3.8
Ország: Olaszország
Város: Modena
Őrzési hely: Biblioteca Estense
Digitalizált corvina: az őrzőhelyen
A cím magyarul: [Az építészetről]
Írás helye: Itália (?)
Írás időpontja: 1480-as évek vége
Illuminálás helye: Buda
Illuminálás ideje: 1480-as évek vége